IAAF schorst negen atleten wegens doping

Olga Kroeders

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft negen atleten betrapt op doping. Dat maakte de bond vandaag bekend. Zes atleten werden gesnapt vanwege afwijkende waarden in hun bloedpaspoort. Van drie anderen werden stalen van het WK van vorig jaar in Daegu opnieuw getest.

Vier van de zes atleten die op basis van het bloedpaspoort werden betrapt gaven hun dopinggebruik toe. Meryem Erdogan, Svetlana Klyuka, Nailya Yulamanova en Yevgenina Zinurova kregen daarom een schorsing van twee jaar opgelegd.

Abderrahim Goumri werd door de Marokkaanse bond voor vier jaar geschorst, maar kan nog in beroep. De Griekse Irini Kokkinariou werd voor twee jaar geschorst. De IAAF ging echter in beroep bij het sportarbitragehof CAS om ook die straf naar vier jaar verhoogd te krijgen.

Irina Eftimova testte in Daegu positief op het gebruik van synthetisch groeihormoon. In de stalen van de Oekraïense atletes Nataliya Tobias en Antonina Yefremova werden sporen van synthetisch testosteron gevonden. Alledrie de atletes gaven hun dopinggebruik toe en werden daarom voor twee jaar geschorst in plaats van de vier jaar die de IAAF eigenlijk wilde.

Sellouli tenslotte werd tijdens de Diamond Leaguewedstrijd in Parijs betrapt op het gebruik van het vochtafdrijvende middel furosemide. De Marokkaanse, die gezien werd als een medaillekandidaat in Londen, gaf haar recht op een contra-expertise op en is voorlopig geschorst. Binnen drie maanden beslist de Marokkaanse bond over haar lot.