Homoactivisten willen Sirleaf Nobelprijs ontnemen

Redactie

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf moet haar Nobelprijs voor de Vrede worden afgenomen als ze een wet tekent die het homohuwelijk strafbaar stelt. Dat vinden voorvechters van homorechten, die daartoe online handtekeningen verzamelen.

De Liberiaanse senaat keurde maandag een grondwetswijziging goed die het homohuwelijk verbiedt. Het verbod wacht alleen nog op de handtekening van de president om kracht van wet te krijgen.

Johnson Sirleaf beloofde eerder elk wetsvoorstel over homorechten te blokkeren, om het even of het die rechten wil uitbreiden of inperken. Mr. Gay Zuid-Afrika wil de Liberiaanse president aan haar woord houden, liet Coenie Kukkuk van die organisatie woensdag weten. Tekent Johnson Sirleaf de wet toch, dan begint Mr. Gay Zuid-Afrika een campagne om de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede haar eretitel en het bijbehorende prijzengeld te ontnemen.

Sirleaf heeft zich tot dusver op de vlakte gehouden over de grondwetswijziging. Wel verdedigde ze eerder een bestaande wet die 'vrijwillige sodomie' strafbaar stelt.