Onderzoekers: 9,36 is haalbaar op 100 meter

Olga Kroeders

Tilburgse econometristen spreken Usain Bolt tegen dat de mens nooit sneller kan zijn dan 9,4 seconden op de 100 meter. De onderzoekers, John Einmahl en Sander Smeets, stellen vandaag dat het ultieme record bij de mannen is opgeschoven naar 9,36. Dat meldt de universiteit van Tilburg.

Drie jaar geleden dachten Einmahl en Smeets nog dat er niet onder de 9,51 gelopen zou kunnen worden. Enkele dagen na die voorspelling scherpte Bolt zijn eigen wereldrecord aan tot 9,58. Mede door de prestatie van de drievoudige olympische kampioen is de voorspelling aangepast. Ook de nieuwe tijden van andere topatleten zorgen voor een verschuiving.

Bolt zegt in zijn autobiografie dat 9,4 de absolute limiet is van de mens. Om deze stelling te bestrijden werden de persoonlijke toptijden van 1034 mannelijke atleten tussen 1991 en 2012 geanalyseerd. Aan de hand van de ontwikkeling van de tijden is een voorspelling gemaakt. Daarbij hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van de zogeheten extreme-waardentheorie. Deze theorie wordt normaal gebruikt in onder meer de verzekeringswereld, om de kans op extreme gebeurtenissen in te schatten.

Overigens hoopt de 25-jarige Bolt zelf de eerste atleet te zijn die 9,4 aantikt. Als het weer meezit, acht hij zichzelf in staat die tijd al op de Olympische Spelen in Londen te lopen.