'Generaal VS tegen onderzoek horrorhospitaal'

Redactie

De Amerikaanse generaal William Caldwell, die leiding gaf aan de Amerikaanse trainingsmissie in Afghanistan, heeft een militair gedwongen een verzoek voor een onderzoek naar de afgrijselijke omstandigheden in een door de VS gefinancierd Afghaans militair hospitaal in te trekken. Dat heeft de militair, kolonel Mark Fassl, dinsdag gezegd tegen een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Fassl, die inspecteur-generaal was voor de trainingsmissie, zei geschokt te zijn toen Caldwell hem de toen aanstaande Congresverkiezingen van 2010 in herinnering bracht. "Hoe kunnen we dit verzoek indienen nu de verkiezingen er aan komen?", zou Caldwell hebben gezegd.

Ook twee gepensioneerde militairen zeiden dinsdag dat Caldwell geen onderzoek naar het hospitaal in Kabul wilde. Eén van hen zei in een verklaring dat de omstandigheden in het ziekenhuis 'Auschwitz-achtig' waren.

Caldwell is inmiddels chef van het North Command van het Amerikaanse leger. Een woordvoerder van het North Command zei er zeker van te zijn dat Caldwell wil meewerken aan een onderzoek. "Ik heb er vertrouwen in dat als alle feiten gepresenteerd en bekeken worden alle aantijgingen vals blijken te zijn."

In 2011 schreef The Wallstreet Journal al dat in het ziekenhuis patiënten geregeld stierven als gevolg van een simpele infectie. Bovendien kregen sommige patiënten geen voedsel en eisten artsen en verplegend personeel smeergeld voor voedsel en basiszorg.