Rogge: "IOC is financieel zeer gezond"

Peterselieman

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zit er financieel warmpjes bij, zo heeft voorzitter Jacques Rogge in Londen bekendgemaakt aan het begin van de 124e algemene vergadering. De financiële reserves van de organisatie bedragen 460 miljoen euro en zijn sinds 2001 vervijfvoudigd.

Rogge: "Het IOC is solide en zeer gezond." Dit blijkt ook uit de verkopen van de televisierechten die voor de Spelen in Vancouver (2010) en Londen (2012) 3,22 miljard euro in het laatje brachten. Voor de Spelen in Sochi (2014) en Rio de Janeiro (2016) staat de teller inmiddels op drie miljard euro, terwijl de rechten in veel landen nog verkocht moeten worden. "Maar we moeten wel realistisch blijven en de kosten van de Spelen en de grootte van het toernooi blijven controleren."

De Belg benadrukte dat de strijd tegen het illegale gokken opgevoerd zal gaan worden en dat voor doping geen plaats is in de sport. "Het aantal dopingcontroles voor en na de Spelen zal nog verder worden verhoogd. Dat geldt ook voor de testen tijdens de Spelen en we gaan ook stalen van andere Spelen opnieuw testen."