Britse politie: groot onderzoek naar datadiefstal

Redactie

De Britse politie onderzoekt meer dan honderd klachten met betrekking tot datadiefstal. De aanklachten variëren van computerinbraken tot illegale toegang tot medische gegevens. Dat heeft de Britse politie maandag gezegd.

Plaatsvervangend ondercommissaris Sue Akers verklaarde maandag op een zitting van de commissie die onderzoek doet naar ethiek in de Britse media dat de politie zich door een enorme berg gegevens aan het worstelen is om bewijzen te vinden die de aantijgingen kunnen staven.

Op de zitting kwam tevens aan het licht dat het schandaal groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Niet alleen News International van Rupert Murdocht, maar ook krantenbedrijf Trinity Mirror en de kranten van Britain's Express Newspapers worden verdacht van afluisterpraktijken en omkoping.

Als voorbeeld gaf Akers betalingen van tienduizenden ponden door de drie krantenbedrijven aan dezelfde gevangenismedewerker. Er bestaan 'gerede vermoedens dat er sprake is van een overtreding en de meerderheid van de verhalen onthulde weinig materiaal dat daadwerkelijk van publiek belang was', aldus Akers.