Zuid-Sudanese loper mag naar Spelen

Peterselieman

Marathonloper Guor Marial mag onder de olympische vlag meedoen aan de Olympische Spelen. Dat heeft het IOC zaterdag besloten. Marial werd geboren in wat nu Zuid-Sudan is, maar vluchtte twintig jaar geleden naar de Verenigde Staten. Hij heeft geen paspoort en wordt dus niet vertegenwoordigd door een nationaal olympisch comité.

Omdat Marial in de Verenigde Staten wel een permanente verblijfsvergunning heeft, maar nog niet de Amerikaanse nationaliteit, kon de marathonloper niet voor zijn geadopteerde vaderland naar de Spelen. Een aanbod om namens Sudan naar Londen te gaan sloeg hij af, omdat hij zich geen burger van dat land voelt. Zuid-Sudan was nog geen optie omdat dat land nog geen olympisch comité heeft.

Voor de 28-jarige Marial is zijn deelname echter een goedkeuring van de ambities van het jonge land. "De stem van Zuid-Sudan is gehoord", vertelde hij tegen persbureau AP. "Howel ik de vlag niet draag tijdens deze Spelen, is het land aanwezig. De droom komt uit. De hoop van Zuid-Sudan leeft."

Atleten kunnen onder de olympische vlag deelnemen als politieke verwikkelingen hun deelname in de weg staat. In 1992 deden Joegoslavische deelnemers op die manier mee, nadat hun vaderland uiteen was gevallen. In 2000 maakten vier Oost-Timorezen van de mogelijkheid gebruik terwijl hun land nog niet onafhankelijk was.

Het IOC bood ook drie atleten uit de Nederlandse Antillen het gebruik van de olympische vlag aan. De Antillen zijn sinds vorig jaar geen autonoom land meer. Veel Antilliaanse sporters kozen voor deelname als Nederlander. Liemarvin Bonevacia loopt de 400 meter en Reginald de Windt judoot in de klasse tot 81 kilogram. Philipine van Aanholt zeilt in de Laser Radial-klasse.