Unieke zwarte hagedis gespot op Veluwe

TARAraboemdijee

Op de Veluwe is deze week een zeer zeldzame zwarte hagedis gevonden. Dat meldt reptielenvereniging Ravon op natuurnieuwssite natuurbericht.nl.

Het gaat om een melanistische hagedis, dat is het tegenovergestelde van albinisme. Door een overschot aan pigment is de zogeheten levendbarende hagedis veel donkerder dan normaal. In tegenstelling tot de lichtbruine hagedissen die vaker voorkomen in Nederland was de aangetroffen hagedis pikzwart.

Melanisme komt bij reptielen en vooral bij hagedissen vaker voor, maar het gebeurt maar zelden dat een melanistisch exemplaar wordt waargenomen. Tot 2005 was er onder de officieel waargenomen levendbarende hagedissen slechts één 'omgekeerde albino'. In de jaren daarna werd er in de Loonse en Drunense duinen ook eentje gezien.

De hagedis werd gespot tijdens een wandeling door de Veluwe richting Rozendaalse Veld. Het reptiel probeerde zich te verbergen in een heidepol. Het diertje was hoogzwanger en is door de waarnemers op de foto gezet en weer vrijgelaten.