Nederlands geld naar leveranciers regime Syrië

Redactie

Veertien Nederlandse financiële instellingen investeren in een of twee bedrijven die het afgelopen jaar zaken hebben gedaan met de Syrische autoriteiten. Dat melden Oxfam Novib en IKV Pax Christi dinsdag.

De twee organisaties hebben economisch onderzoeksbureau Profundo opdracht gegeven tot het onderzoek. Het zou uitwijzen dat Nederlandse bankengroepen en pensioenfondsen investeren in het Italiaanse Finmeccanica en het Amerikaanse Netapp.

De bankgroepen Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN AMRO (dochterbedrijf Neuflize) en de pensioenfondsen ABP, BpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Huisartsen, Zorg en Welzijn en Shell Pensioenfonds zouden via beleggingen in aandelen of obligaties in een of beide bedrijven hebben geïnvesteerd.

In maart vorig jaar brak in Syrië een volksopstand uit tegen het Syrische regime. Het Italiaanse wapenbedrijf Finmeccanica leverde tot juni 2011 mobiele communicatieapparatuur aan de Syrische politie, melden de twee organisaties. Vorig jaar bleek daarnaast uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer en RTL dat Finmeccanica wapens leverde aan de inmiddels om het leven gebrachte Libische dictator Moammar Khadaffi.

In mei startte de Amerikaanse regering daarnaast een onderzoek naar de levering van een dataopslagsysteem voor internetcontrole van het Amerikaanse elektronicabedrijf Netapp aan de Syrische autoriteiten in 2011. "Het systeem maakt deel uit van een omvangrijk internetcontrolesysteem, waarmee alle internetbewegingen van tegenstanders van het regime kunnen worden gevolgd", aldus beide organisaties.

Oxfam Novib en IKV Pax Christi roepen de bankgroepen en pensioenfondsen op de investeringen van de hand te doen. Volgens Peter Ras van Oxfam Novib is het ontluisterend om te zien dat financiële instellingen nog altijd investeren in bedrijven die dictators steunen. "Blijkbaar hebben veel financiële instellingen geen lessen getrokken uit de ellende in Libië en hun beleid nog niet aangescherpt. Dit moet nu wel gebeuren."