Lagere straf voor doodschudden baby

Redactie

Een 22-jarige man uit Haaksbergen heeft dinsdag een lagere straf opgelegd gekregen voor het doodschudden van zijn drie maanden oude zoontje. Het gerechtshof in Arnhem heeft de verstandelijk beperkte man een jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk opgelegd. De rechtbank in Almelo veroordeelde de man eerder tot dertig maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het zoontje van de man overleed in juli 2010 twee dagen nadat de baby met spoed werd opgenomen in een ziekenhuis. De baby was dusdanig heftig door elkaar geschud, dat het jongetje in een coma raakte en uiteindelijk overleed.

De man heeft bekend zijn kind na het geven van flesvoeding door elkaar te hebben geschud. Hij stelt zich echter niet bewust te zijn geweest van de gevaren daarvan. De zwakzinnige dacht juist dat het een goede manier was om de baby stil te krijgen.

Tegen de man was in hoger beroep eenzelfde straf geëist als waartoe de rechtbank hem eerder veroordeelde. Het hof acht in tegenstelling tot de rechtbank doodslag echter niet bewezen, omdat onduidelijk is of de man zijn zoontje wilde doden. Het hof acht de man wel schuldig aan dood door schuld.