FIFA benoemt Garcia en Eckert in corruptieonderzoek

Olga Kroeders

Michael J. Garcia en Joachim Eckert zijn door wereldvoetbalbond FIFA benoemd om beschuldigingen van corruptie in de voetbalwereld te onderzoeken. Garcia wordt de hoofdaanklager en Eckert wordt voorzitter van de rechtskamer van het ethische hof van de FIFA.

De Amerikaan Garcia, een voormalig procureur-generaal, krijgt de bevoegdheid om oude zaken te onderzoeken, zoals aantijgingen over de manier waarop het uitvoerend comité van de FIFA de WK's van 2018 en 2022 heeft toegewezen. FIFA-officials worden ervan verdacht betalingen of diensten te hebben aangenomen in ruil voor hun stem.

Dat Garcia is benoemd, door hetzelfde comité, wordt gezien als een belangrijke stap naar de hervormingen tegen corruptie die door FIFA-president Sepp Blatter waren aangekondigd.

Het ethische hof dat wordt ingesteld moet corruptiezaken effectiever kunnen onderzoeken. De Duitse rechter Eckert is gespecialiseerd in omkoopzaken op hoog niveau. De instelling van dit hof werd geadviseerd door een panel van corruptie-experts, dat van mening is dat een aantal zaken onvoldoende is onderzocht.

Garcia en Eckert worden gezien als onafhankelijke figuren van buiten de 'voetbalfamilie'. Beiden mochten de afgelopen vier jaar geen betaalde arbeid hebben verricht in de voetbalwereld, een eis die ook voor hun familieleden geldt.