Benauwde oefenzege basketballers VS

Olga Kroeders

Het olympisch basketbalteam van de Verenigde Staten heeft een benauwde oefenzege geboekt in zijn laatste wedstrijd op Amerikaanse bodem. Met president Barack Obama op de tribune versloeg Team USA Brazilië met 80-69. Lebron James werd topscorer met dertig punten.

Het Amerikaanse team is met supersterren als James, Kevin Durant en Kobe Bryant huizenhoog favoriet voor een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Londen, maar had het lang moeilijk met de Brazilianen. De bezoekers namen een 27-17 voorsprong na het eerste kwart.

Team USA verdedigde beter in het tweede kwart en hield Brazilië op vijf punten in die periode, terwijl het zelf makkelijker de basket vond: 37-32 bij rust. Brazilië, dat over meer lengte beschikt dan de VS, wist het echter lang spannend te houden.

James zorgde in de slotfase dat zijn ploeg aan de goede kant van de score bleef. ''Dit was een goede test voor ons'', zei de forward van NBA-kampioen Miami Heat na afloop. ''Brazilië gebruikt zijn lengte goed en heeft beweeglijke spelers.''

Het duel in Washington was de laatste keer dat de Amerikanen in eigen land konden oefenen. Het team van bondscoach Mike Krzyzewski steekt dinsdag de Atlantische Oceaan over, en bereidt zich verder voor op de Spelen van Londen met oefenwedstrijden tegen Groot-Brittannië in Manchester en Argentinië in Barcelona.