Meer geld naar goede doelen ondanks crisis

Redactie

De grote goede doelen hebben geen last van de economische crisis. Donaties aan de 25 grootste goede doelen stegen vorig jaar met 4,2 procent naar 743 miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van haar jaarlijkse onderzoek naar de opbrengst uit eigen fondsenwerving.

Alleen in 2009 stagneerden de opbrengsten voor de grote goede doelen, blijkt uit het onderzoek. Sinds dat jaar groeien de inkomsten jaarlijks met vier procent, net als voorafgaand aan 2009.

Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt verwacht iedereen onterecht dat door de crisis het geven aan goede doelen inzakt. "Juist in tijden van crisis en slecht nieuws hebben burgers behoefte aan betrokkenheid en hoop. Ze blijven daarom geld geven", meldt Schuyt in de krant.

KWF Kankerbestrijding is het grootste goede doel in Nederland. De instelling groeide vorig jaar met 22 procent naar 125 miljoen euro. Volgens de krant profiteert KWF Kankerbestrijding van het sportevenement Alpe d'HuZes, dat dit jaar 28,5 miljoen euro binnenbracht.

Na KWF hebben Warchild, Cliniclowns en het Rode Kruis de hoogste opbrengsten uit donaties. Van de milieu-instellingen deden het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten het het beste, terwijl de Dierenbescherming en Greenpeace hun inkomsten uit donaties zagen dalen. Van alle grote goede doelen daalden de donaties aan de christelijke goede doelen Woord en Daad en Kerk in actie vorig jaar het sterkst.