Leger waarschuwt Broederschap

Redactie

Veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte, heeft zondag een nieuwe zet gedaan in het politieke schaakspel dat met de Moslimbroederschap gespeeld wordt. Tantawi verklaarde dat de strijdkrachten niet toestaan dat een 'bepaalde groep' het land domineert. Tantawi noemde geen specifieke groep bij naam, maar het is duidelijk dat hij doelde op de Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi.

"Egypte zal nooit ten onder gaan. Het behoort aan alle Egyptenaren en niet aan een bepaalde groep - dat zullen de strijdkrachten niet toestaan", aldus Tantawi. "De strijdkrachten zullen niemand, in het bijzonder diegenen die van buitenaf onder druk worden gezet, toestaan om het leger af te houden van zijn rol als beschermer van Egypte. Het leger zal nooit hoogverraad plegen en blijft zijn taken vervullen tot Egypte in veilige wateren is aangeland."

De uitspraken van Tantawi zijn een teken dat het leger niet van plan is om de Broederschap vrij baan te geven. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten nam vorig jaar na het vertrek van Hosni Mubarak de macht over. Hoewel het leger vorige maand de macht overdroeg aan Morsi, hebben de strijdkrachten er met een decreet voor gezorgd dat het verregaande bevoegdheden heeft en dat de president veel macht moest inleveren.

Vorige week daagde Morsi het leger uit door een decreet van de Raad met betrekking tot het ontbinden van het parlement te herroepen. Het leger had dit decreet uitgevaardigd na een uitspraak van de rechtbank dat het door leden van de Moslimbroederschap gedomineerde parlement niet wettig was gekozen.