Holleeder moet staat achttien miljoen betalen

Redactie

Willem Holleeder moet bijna achttien miljoen euro betalen aan de Nederlandse staat. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Dat bedrag zou de topcrimineel hebben binnengekregen met de afpersing van Willem Endstra en twee anderen. Holleeder kan nog in hoger beroep gaan tegen het vonnis.

Voor de afpersing van Endstra gaat het om bijna 17,4 miljoen euro, voor de afpersingen van de vastgoedbonzen Kees Houtman en Rolf Friedländer moet hij opgeteld nog eens een kleine zes ton betalen. Ook twee medeverdachten die samen met Holleeder Houtman afpersten, werden vrijdag veroordeeld tot het terugbetalen van respectievelijk twee ton en vijftigduizend euro aan de staat.

Een verzoek van Holleeders advocaat Stijn Franken om het bedrag te verminderen omdat de redelijke termijn voor terugbetaling zou zijn overschreden, werd afgewezen. De zaak was daarvoor onder meer te ingewikkeld, vindt de rechtbank.

Franken liet tijdens de behandeling van de zaak al weten dat justitie het geld bij de verkeerde zoekt. Volgens hem is het geld van de afpersing van Endstra nooit op de rekening van Holleeder terechtgekomen, maar op die van vastgoedhandelaar Dirk-Jan Paarlberg.

De van Endstra afgeperste geldbedragen werden in opdracht van Holleeder overgemaakt naar Paarlberg. Ook van Paarlberg eist justitie de ruim zeventien miljoen euro. De vastgoedmiljonair is tot vier jaar cel veroordeeld, maar is naar de Hoge Raad gestapt.

De 52-jarige Holleeder is veroordeeld wegens afpersing van Endstra, Friedländer en Houtman. Hij moest negen jaar de cel in, maar werd na het uitzitten van twee derde van zijn straf in januari op vrije voeten gesteld.