Agenten gewond bij rellen na Oranjemarsen in Belfast

Redactie

In de katholieke wijk Ardoyne in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn donderdag na de optocht van de protestantse Oranjeorde rellen uitgebroken. De relschoppers staken drie auto's in brand en bestookten de politie met molotovcocktails. Daarbij zijn twintig politieagenten gewond geraakt. Enkele relschoppers, mogelijk aanhangers van de Real IRA, vuurden kogels op de politie af, maar niemand werd getroffen. Twee relschoppers werden gearresteerd.

De ongeregeldheden braken vrijwel meteen uit nadat de Oranjemannen langs Ardoyne waren gelopen. Gemaskerde mannen en jongeren duwden een brandende auto in de richting van de politie. Een pantservoertuig van de politie duwde de auto aan de kant, waarna een waterkanon het vuur doofde en zijn spuiten vervolgens op relschoppers richtte die stenen en flessen gooiden.

Tienduizenden Noord-Ierse protestanten namen deel aan de traditionele Oranjemarsen. De marsen zorgen elk jaar voor veel spanningen in Noord-Ierland. Uren voor de start van de marsen werden acht Ierse nationalisten opgepakt. Tientallen mannen en jongens in het katholieke westen van Belfast hadden woensdagavond al de confrontatie met de oproerpolitie gezocht. Ze gooiden met flessen en stenen en verscheidene agenten raakten lichtgewond. De onrust laaide op toen tienduizenden Noord-Ierse protestanten woensdagavond bijeenkwamen bij de vreugdevuren die de nacht voor de marsen worden ontstoken.

De Noord-Ierse protestantse Oranjeorde houdt jaarlijks op 12 juli parades door Belfast. De Oranjemannen herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II. Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.


Agenten gewond bij rellen na Oranjemarsen in Belfast (Foto: Novum)