Dienst zoekt naar 'verdwenen' papieren triltoren

Redactie

De Rijksgebouwendienst is bezig met een flinke zoektocht naar berekeningen van de constructie van het trillende Rijkswaterstaatgebouw Westraven in Utrecht. "Ze zijn ergens goed opgeborgen en we moeten allemaal dozen nakijken", legt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst vrijdag uit.

Het gebouw werd twee weken geleden gesloten, toen medewerkers hevige trillingen voelden. De oorzaak van de trillingen is nog niet achterhaald. De Rijksgebouwendienst is nog bezig met onderzoek.

Voor dit onderzoek wil de dienst onder meer berekeningen van de toren tegen het licht houden. Het pand is oorspronkelijk in de jaren zeventig gebouwd. Destijds zijn tekeningen en berekeningen van de constructie gemaakt, vertelt de zegsvrouw. De tekeningen zijn inmiddels boven water, naar de berekeningen wordt nog gezocht.

"Toen waren we niet zo digitaal als nu. De papieren versies van die berekeningen zijn in archieven gestopt. Om ze te achterhalen, moeten we allemaal dozen nakijken. Dat is vrij normaal. Het gaat immers om papieren van bijna veertig jaar geleden."

Volgens de woordvoerder zijn de berekeningen niet heel relevant. Later zijn vanwege een renovatie van het gebouw nieuwe berekeningen gemaakt, die wel beschikbaar zijn. Daarbij maakt Rijkswaterstaat momenteel nieuwe berekeningen, die uitgaan van de huidige normen. "Die zijn veel strenger dan in de jaren zeventig."