Politie ontkent messenincident Occupy Utrecht

Harry

De politie ontkent dat een zwerver met een mes tenten van Occupy Utrecht heeft vernield.

Er is volgens een woordvoerder in ieder geval geen melding gedaan van het incident waarvan actievoerders van Occupy tegenover RTV Utrecht gewag maken. Ook is er geen aangifte gedaan van de vermeende aanval.

Er is maandag wel een dakloze aangehouden bij het kamp, maar dat was voor openbare dronkenschap. "Er zit licht tussen het verhaal van Occupy en wat bij ons bekend is", zegt de woordvoerder.

De actievoerders van Occupy verklaarden dat zij hun tentenkamp maandag hebben opgebroken vanwege de kapotgestoken tenten. Ook voelden zij zich niet meer veilig in de Utrechtse binnenstad, omdat het volgens hen tweeënhalf uur had geduurd voordat de politie verscheen na een melding over de aanval.

Volgens een woordvoerder van de politie klopt dit verwijt ook niet. "Maandagavond kwam een melding van overlast om 21.45 uur binnen en om 22.10 uur was de dakloze aangehouden."

De politie denkt dat de actievoerders in de war zijn met een avond eerder. Zondagavond meldden zij ook overlast van de dronken zwerver, die deel uitmaakt van het kamp. Volgens de politie is toen gezegd dat de actievoerders het probleem eerst zelf moesten proberen op te lossen, omdat ze de man zelf hebben toegelaten. Later op de avond is wel een surveillancewagen bij het kamp langsgeweest, maar dat was niet vanwege de melding.

De betogers hadden het plein voor het stadhuis van Utrecht bezet. Ze gaan nu kijken of ze nieuwe acties kunnen voorbereiden, al willen ze niet zeggen wat voor acties.

Maandag riep de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen de actievoerders op om hun kamp af te breken. Het vertrek van de kampbewoners zou niets met die oproep te maken hebben.