Obama wil einde aan belastingvoordeel voor rijken

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama gaat er maandag opnieuw voor pleiten om belastingvoordelen voor mensen die meer dan 250 duizend dollar per jaar verdienen te laten verlopen. Belastingvoordelen voor mensen onder die inkomensgrens moeten wat de president betreft het komende jaar behouden blijven.

Het Witte Huis heeft eerder geprobeerd om de belastingvoordelen, die onder president George W. Bush werden doorgevoerd, voor de rijkste Amerikanen te laten verlopen. Dit stuitte echter op hevig verzet van de Republikeinen in het Congres, die mordicus tegen elke belastingverhoging zijn.

Het plan van Obama is dan ook eigenlijk bij voorbaat kansloos. De Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben en genoeg zetels in de Senaat bekleden om stemmingen te blokkeren, hebben al aangegeven onder geen beding bereid te zijn belastingen te verhogen.

De tegenstander van Obama bij de presidentsverkiezingen, Mitt Romney, liet maandag weten net als zijn partijgenoten niets in Obama's plan te zien. "De aankondiging van president Obama van vanochtend betekent een belastingverhoging voor miljoenen gezinnen, mensen die banen creëren en kleine bedrijven", aldus een woordvoerster van Romney.

Geld speelt bij de verkiezingen dit jaar een grotere rol dan ooit. Het campagneteam van Obama en de Democratische Partij haalden in juni 71 miljoen dollar op. Romney en de Republikeinen wisten echter in dezelfde maand 106 miljoen dollar in te zamelen.