Scenario Dark Knight Rises geïnspireerd op Charles Dickens

Peter Breuls

De gebroeders Nolan, Christopher en medescenarist Jonathan, hebben in interviews meer verteld over het scenario van The Dark Knight Rises. Thematisch is het verhaal van de gebeurtenissen die de inwoners van Gotham overkomen geïnspireerd op A Tale of Two Cities van Charles Dickens.

In een persconferentie die dit weekend plaatsvond vroeg filmsite ComingSoon de Nolans naar de connecties tussen hun film en de Dickens-klassieker.

"Toen Jonah me zijn eerste versie van het scenario stuurde, was het iets van 400 pagina's," aldus Christopher Nolan. "Er zat van alles in. Hij schreef erbij 'Je moet denken aan A Tale of Two Cities, die je natuurlijk gelezen hebt.' Ik zei 'Absoluut'. Ik las het script en was een beetje verbijsterd door een paar dingen en realiseerde me dat ik A Tale of Two Cities nooit gelezen had. Het was een van die dingen waarvan ik dacht dat ik het gedaan had. Ik heb 't toen gehaald, gelezen en vond het geweldig; ik snapte precies waar hij het over had... Toen ik mijn versie van het scenario deed, was het heel erg A Tale of Two Cities."

Volgens Jonathan Nolan was Dickens' werk meer van invloed op de donkere toon in de film dan, bijvoorbeeld, de actuele economische situatie in de wereld.

"Chris en David [Goyer, red] begonnen het verhaal te ontwikkelen in 2008, direct nadat de tweede film uitkwam," aldus Jonathan. "Voor de recessie. Voor Occupy Wall Street en dat soort dingen. In plaats van me daardoor te laten beïnvloeden keek ik naar goede oude boeken en goede films. Goede literatuur voor inspiratie. Wat ik altijd vond dat we in de derde film nodig hadden was, om het zo te zeggen, dat we ervoor moesten gaan. Al die films hebben gedreigd om Gotham overhoop te gooien. Dat is echter nooit echt gedaan, tot deze film. A Tale of Two Cities is, voor mij, een van de meest schrijnende portetteringen van een herkenbare samenleving die compleet aan stukken wordt gescheurd door de terreur in Parijs in die periode. Het is moeilijk om voor te stellen dat dingen zo vreselijk mis kunnen gaan."

Volgens de Nolans sloot het boek ook goed aan bij hoe ze vonden dat de trilogie afgesloten moest worden. "Het was gewoon precies het wat we zochten voor de wereld waarin we ons bevonden," aldus Christopher. "Wat Dickens doet in dat boek, hoe zijn personages samenkomen in een samenhangend verhaal met al deze thematische elementen en deze emotionaliteit en drama, dat was precies de toon die we zochten."

In eerdere interviews en artikelen hebben de schrijvers ook verwezen naar oudere Batman-comics die een vergelijkbare toon uitdrukken: een verscheurde stad, terreur en een roep om een held in de vorm van Batman. FOK! zocht eerder al de verbanden tussen deze comics uit, waarvan je het resultaat hier kunt lezen.

The Dark Knight Rises is te zien vanaf volgende week vrijdag.