Megastal Grubbenvorst fors gesubsidieerd

Redactie

De bouw van een megastal in het Limburgse Grubbenvorst wordt flink gesubsidieerd. Het rijk en de provincie Limburg hebben ruim twee miljoen euro aan subsidie uitgetrokken voor de stal die 1,1 miljoen kippen en 35.000 varkens kan herbergen. Volgens Wakker Dier gaat het in totaal om 2,1 miljoen euro. Het agrarische bedrijf dat de stal bouwt zou daarnaast in aanmerking komen voor fiscale voordelen die oplopen tot elf miljoen euro.

Wakker Dier is verbaasd over de subsidie, omdat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) in de Tweede Kamer heeft gezegd dat stallen met deze omvang niet goed zijn 'voor de maatschappelijke acceptatie'. "Excessen, zoals een bedrijf met een miljoen kippen of meer, passen niet bij Nederland", zei hij.

Een woordvoerder van Bleker liet maandag weten dat het rijk tussen 2005 en 2009, dus nog voor de ambtsperiode van Bleker, de subsidies heeft toegekend. Het ging om ruim een miljoen euro aan 'innovatiesubsidies'.

"Ongelooflijk dat deze gigastal, waar zo veel maatschappelijke weerstand tegen is, achter de schermen van alle kanten onze belastingcenten toegeschoven krijgt", stelt Wakker Dier. "Het wordt daarmee de eerste staatskolchoz van Nederland", aldus de dierenwelzijnsorganisatie.