Wilders minder populair op Twitter

Harry

PVV-leider Geert Wilders is de laatste tijd minder spraakmakend dan voorheen, in elk geval op Twitter. Dat blijkt uit de Twittermonitor, een onderzoek naar de manier waarop politieke kopstukken worden besproken op Twitter.

In april werd Wilders genoemd in ruim een derde van alle tweets over politici. Vorige maand was dat nog maar twintig procent. Premier Mark Rutte (VVD) is nu veruit de meest besproken politicus, met een score van bijna veertig procent, blijkt uit het onderzoek van het onderzoeksbureau Damkam en het weblog Frankwachting.

De twee andere lijsttrekkers die in juni vaker werden genoemd dan in april zijn Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP). Jolande Sap (GroenLinks) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) werden rondom de lijsttrekkersverkiezingen bij hun partijen in mei vaker genoemd, maar zakten daarna flink terug. Dat vooral Sap het zwaar heeft, blijkt ook uit de inhoud van de tweets over haar persoon. Die raakt het vaakst aan de emotie 'verdriet'.

Rutte heeft bovendien het thema Europa naar zich toegetrokken, blijkt verder uit het onderzoek, waarvoor zo'n 370 duizend tweets van april tot en met juni zijn onderzocht. Voorheen werd Wilders het vaakst met dit thema in verband gebracht. De onderzoekers schrijven dit toe aan het feit dat Rutte vaak in beeld is in verband met Europese toppen over de crisis.


Wilders minder populair op Twitter (Foto: Novum)