Handel DE Master Blenders officieel van start

Redactie

Op het moment dat maandag de gong werd geslagen op de Amsterdamse beurs, is de beursnotering van het 'nieuwe' koffie- en theebedrijf DE Master Blenders 1753 officieel geworden. De financieel topman van het bedrijf achter de merken Douwe Egberts, Pickwick en Senseo, Michel Cup, deelde de tik op de gong om 09.00 uur uit.

Sinds 12 juni kan het aandeel DE Master Blenders al worden gekocht op de beurs. De referentiekoers was toen acht euro. De tot nu toe gedane aankopen van het aandeel DE zijn nu formeel afgewikkeld, waarmee de notering officieel wordt. Maandag start daarnaast de handel in opties op het aandeel DE.

Het aandeel te vinden onder de handelscode 'DE' noteerde vrijdag na sluiting van de beurs op 9,80 euro. Dat is ook de 'openingskoers' van het aandeel op maandag. De gang naar de beurs van DE mag echter niet officieel een beursgang worden genoemd, waardoor er ook geen officiële introductieprijs is.

DE is namelijk een afsplitsing van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee, en de beursnotering in Amsterdam is in feite een verhuizing. De splitsing van Sara Lee is eind juni officieel geworden met de beursgang in Amsterdam. De vleesactiviteiten van Sara Lee gaan verder onder de naam Hillshire Brands.

Vorig jaar had het koffie- en theeonderdeel van Sara Lee een omzet van 2,6 miljard euro. Het bedrijf is momenteel actief in Europa, Brazilië, Australië en Thailand. De komende jaren wil DE zich gaan richten op nieuwe markten in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) lag op 363 miljoen euro. Topman Michiel Herkemij wil de winstgevendheid van het bedrijf binnen een aantal jaar zo verhogen, dat de nummer twee positie op de wereldmarkt van koffie in het zicht komt. Nu is DE nummer drie achter Kraft Foods en Nestlé.


Handel DE Master Blenders officieel van start (Foto: Novum)