Zorgen NS over schrappen wissels

Redactie

De NS maakt zich zorgen over het plan van ProRail om overbodige wissels te schrappen. Het bedrijf vreest dat het spoorwegnet minder flexibel wordt bij calamiteiten, schrijft de Volkskrant maandag.

NS en ProRail overleggen momenteel over het schrappen en saneren van wissels. Het verminderen van wissels moet de betrouwbaarheid van het spoorverkeer vergroten. Treinen moeten zo minder te maken krijgen met storingen.

De NS vreest echter dat de problemen groter worden als treinen vervolgens bij een storing niet meer over een ander spoor omgeleid kunnen worden. Dat werd in de afgelopen weken duidelijk toen bleek dat er geen hogesnelheidslijnen konden rijden tussen Amsterdam en Schiphol door een defecte spoorbrug. Door een ontbrekende wissel konden de Fyra en Thalys niet over een ander spoor.

ProRail zou bovendien enkele cruciale wissels willen saneren, waardoor de dienstregeling van 2013 onuitvoerbaar zou worden. Na onderhandelingen met de NS is een deel van dat plan geschrapt, laat ProRail in de krant weten.


Zorgen NS over schrappen wissels (Foto: Novum)