Veel doden door geweld en vergelding in Nigeria

Redactie

Bij invallen in christelijke dorpen en daaropvolgende vergeldingsaanvallen zijn rond de Nigeriaanse stad Jos 52 mensen omgekomen. De daders hadden de aanvallen tot in de puntjes voorbereid, meldde het speciale veiligheidskorps dat rond Jos is gelegerd om de rust in de roerige regio te handhaven.

"Ze kwamen met honderden tegelijk opzetten", liet woordvoerder Mustapha Salisu weten. "Enkele aanvallers droegen uniformen en sommigen zelfs een kogelwerend vest." Volgens Salisu leverde zijn korps urenlang slag, en verloor het tijdens de gevechten twee politiemannen.

Verder waren volgens Salisu veertien burgers en 21 aanvallers omgekomen, maar het Nigeriaanse Rode Kruis telde in totaal 52 doden en meer dan driehonderd mensen die uit hun woonplaatsen waren gevlucht. Onder de doden waren volgens woordvoerder Andronicus Adeyemo een federale senator en een lid van het deelstaatparlement, die zondagmiddag op weg naar een massabegrafenis in een hinderlaag liepen.

"Wij moeten als land opstaan tegen degenen die ons terug willen sturen naar een oerstaat waarin een leven weinig of geen waarde heeft", zei senaatsvoorzitter David Mark in een verklaring naar aanleiding van de dood van senator Gyang Dantong en deelstaatparlementslid Gyang Fulani.

De autoriteiten willen niet kwijt wie ze van de aanvallen verdenken. Soortgelijke aanvallen werden in het verleden toegeschreven aan islamitische herders. Mark Lipdo van de christelijke stichting Stefanos beticht islamitische herders van de Fulani-stam van het geweld. De dertien getroffen dorpen zijn stuk voor stuk christelijke gemeenschappen, zei Lipdo.

De plaatselijke Miyetti Allah Fulani Herdersvereniging ontkent iedere betrokkenheid en doet de aantijgingen van Lipdo af als propaganda. Het waren juist christelijke boeren, die moslimnederzettingen hebben aangevallen en vee hebben geroofd, die het geweld hebben ontketend, zei voorzitter Nurudeen Abdullahi van de herdersvereniging.

De centraal gelegen stad Jos en de omliggende deelstaat Plateau zijn de afgelopen jaren verscheurd door geweld. Het gebied is verdeeld tussen verschillende rivaliserende stammen en tussen moslims en christenen, aanhangers van de twee belangrijkste godsdiensten in Nigeria. De opkomst van de extremistische groep Boko Haram heeft het lang slepende conflict echter een nieuwe dimensie gegeven en de tegenstellingen verscherpt.