Besiktas definitief Europees geschorst

Olga Kroeders

In tegenstelling tot Fenerbahçe en Bursaspor mag Besiktas dit jaar niet meedoen aan het Europese voetbal. De Turkse topclub is uitgesloten vanwege financieel wanbeleid.

De Turkse grootmacht betaalde jarenlang geen belastingen en het faalde vaker dan eens in het op tijd uitbetalen van de spelerssalarissen. In mei werd bekend dat de UEFA de club in 2012/2013 zou uitsluiten van deelname aan Europees voetbal, samen met Bursaspor en Gaziantepspor. Bursaspor ging met succes in beroep en mag alsnog meedoen, het beroep van Besiktas werd vrijdag afgewezen.

Het Internationaal Sporttribunaal CAS oordeelde uiteindelijk dat Besiktas de straf verdiende. De club zal nu in de komende twee jaargangen van Europees voetbal waarvoor het zich in de komende vijf jaar kwalificeert, niet mogen meedoen. Bovendien krijgt het een boete van tweehonderdduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Besiktas eindige afgelopen seizoen op de vierde plaats in Turkije, waarmee het normaal gesproken de voorrondes voor de Europa League zou bereiken. De nummer vijf Eskisehirspor profiteert nu van de straf en mag wel meestrijden.