Geen giftig bluswater in grond Oss

Redactie

Bij een probleem met chemische stoffen in Oss is donderdag geen verontreinigd bluswater in het grondwater terechtgekomen. Het water dat gebruikt werd om oververhitte reactoren van het bedrijf Unipol te koelen, is opgevangen in bassins. Dat meldt de gemeente Oss vrijdag.

De problemen ontstonden donderdag rond 14.00 uur toen door onderhoudswerkzaamheden van netbeheerder Enexis een stroomstoring ontstond. Een noodaggregaat was kapot, waardoor het koelsysteem uitviel. Twee reactoren met de stof styreen dreigden vervolgens te ontploffen. Omstreeks 16.00 uur was de stroomstoring verholpen.

Aanvankelijk zei de politie dat de stroomstoring was ontstaan door een explosie bij het bedrijf Alucast in de Brabantse plaats. Volgens de gemeente heeft zich daar echter geen explosie voorgedaan. Ook van een kleine brand die bij dit bedrijf zou hebben gewoed, was geen sprake. Een politiewoordvoerder laat vrijdag weten dat vanuit het bedrijf Alucast hier aanvankelijk wel melding van was gedaan.

Uit een reactor is uiteindelijk stoom met daarin een kleine hoeveelheid van het gevaarlijke styreen vrijgekomen. Volgens de gemeente was deze kleine hoeveelheid niet schadelijk voor de volksgezondheid.