De Jager: Finland gebaat bij euro

Redactie

Finland is erg gebaat bij de euro. Daaraan vasthouden is ook de beste route voor dat land, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageerde op het bericht dat Finland overweegt de euro te verlaten als doorgaan met de munt betekent dat het land de schulden van andere landen moet dragen. Dat heeft de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gezegd tegen de Finse krant Kauppalehti.

Finland is volgens Urpilainen 'toegewijd' aan de euro, maar het land 'zal zichzelf niet ophangen aan de euro' door de monetaire unie tegen elke prijs te behouden. "Het land is voorbereid op elk scenario", zei Urpilainen.

De Jager zei dat Finland zich ook heeft gecommitteerd om in de euro te blijven. "Dat is ook voor Finland de beste route." De bewindsman wilde niet in het openbaar speculeren over de verschillende scenario's, hoewel daar natuurlijk wel over wordt nagedacht.

Hij zei vast te houden aan 'plan A', de route om in de eurozone te blijven. Dat is ook veruit te verkiezen boven andere scenario's. Het ineenstorten van de euro kost een 'factor tig' meer dan de huidige reddingsoperaties, aldus de bewindsman.