Euro is voor Finland niet heilig

Redactie

Finland overweegt de euro te verlaten. Als doorgaan met de munt betekent dat het land de schulden van andere landen moet dragen is een afscheid een mogelijk scenario. Dat heeft de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gezegd tegen de Finse krant Kauppalehti.

Finland is volgens de minister in de krant 'toegewijd' aan de euro, maar het land 'zal zichzelf niet ophangen aan de euro' door de monetaire unie tegen elke prijs te behouden. "Het land is voorbereid op elk scenario", zei Urpilainen.

Finland wil niet akkoord gaan met gemeenschappelijke Europese verplichtingen, zoals de uitgifte van obligaties voor de gezamenlijke eurozone. Ook wil Urpilainen geen bankunie als dat betekent dat Finland verantwoordelijk wordt voor de schulden van andere landen. Die laatste maatregel is een stap dichterbij gekomen door het akkoord op de eurotop een week geleden.

Ook Duitsland en Nederland zijn kritisch over de euro-obligaties. Nederland overweegt het alleen als slotstuk van de oplossing van de schuldencrisis. Schuldenaars als Italië maar ook Frankrijk zijn juist voor de 'eurobonds'.

Onder de schuldeisende landen voert Finland een harde lijn door onderpand te eisen op noodleningen. Zo wil Finland in ruil voor deelname aan het noodpakket aan Spaanse banken een onderpand hebben. Eerder al kreeg het land al een onderpand van Griekenland.