Aangifte tegen omstreden imam om shariapraktijken

Redactie

Het bestuur van de Haagse As Soennah-moskee heeft aangifte gedaan tegen de omstreden imam Fawaz Jneid vanwege mogelijk illegale shariapraktijken. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Volgens het moskeebestuur heeft Fawaz sinds 2008 meer dan vijftien illegale huwelijken gesloten en in strijd met de wet echtscheidingen uitgesproken. In Nederland mag alleen religieus worden gehuwd als een burgerlijk huwelijk is voltrokken.

Justitie kan nog niet zeggen of Jneid wordt vervolgd. "Er ligt nu een aangifte in het Arabisch. Die moeten we eerst vertalen. Daarna kunnen we pas zeggen of nader onderzoek nodig is", aldus de woordvoerder. De moskee was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Jneid mocht eerder van het bestuur niet meer in de moskee komen nadat hij was ontslagen als bestuurslid en geschorst als imam vanwege de illegale huwelijkspraktijken. De rechtbank oordeelde vorige maand dat hij toch weer aan het werk mocht bij de moskee.

Fawaz Jneid werd landelijk bekend toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als Ayaan Hirsi Ali vervloekte.