Den Haag wil proef met extra leerjaar vmbo

Redactie

De gemeente Den Haag wil experimenteren met een extra leerjaar op het vmbo. Daarmee hoopt de gemeente het aantal vroegtijdige schoolverlaters terug te dringen. Daarnaast moeten extra taal-, reken- en studielessen in de vierde klas van de havo zorgen voor een hoger slagingspercentage in het daaropvolgende jaar.

Het extra jaar op het vmbo zou voorafgaand aan het examenjaar moeten worden ingelast. "In het derde jaar van het vmbo wordt duidelijk wie er baat heeft bij zo'n extra jaar, om zo te voorkomen dat deze leerlingen uitvallen", meldt een woordvoerder van onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven vrijdag. Schoolverlaters op het vmbo zijn nu moeilijk terug naar school te krijgen, is de ervaring van de wethouder. De gemeente stuurt vrijdag een verzoek over het experiment naar minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). In het schooljaar 2013-2014 zou de proef op drie vmbo-scholen en twee havo-scholen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg moeten starten, als het aan Den Haag ligt. Het extra leerjaar op het vmbo en de bijlessen op de havo worden niet verplicht.

In het schooljaar 2010-2011 waren in Den Haag 1658 vroegtijdige schoolverlaters. De gemeente hoopt dit aantal jaarlijks met driehonderd te verminderen.