Hogere straf voor beruchte aspergeteelster

Redactie

Aspergeteelster José J. uit Someren is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. De 49-jarige vrouw is veroordeeld voor mensenhandel. Justitie had naast de drie jaar cel ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar geëist. De rechtbank veroordeelde haar eerder tot dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

De straf valt hoger uit dan de straf die de rechtbank oplegde. Het hof in Den Bosch is van mening dat de ernst van de feiten een hogere straf rechtvaardigt. Ook zagen de rechters geen noodzaak voor een voorwaardelijke celstraf.

J. komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. In 2005 en 2006 werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren aangetroffen. Ook werden er in het verleden vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen. De arbeiders werden gehuisvest onder embarmelijke omstandigheden. Een getuige omschreef de situatie als moderne slavernij. Ook daarna veranderde er weinig.

J. werd in 2010 opnieuw gearresteerd wegens uitbuiting van seizoensarbeiders. Op voorwaarde dat ze de wet niet meer zou overtreden mocht ze haar rechtszaak thuis afwachten. In juni 2011 werd de vrouw opnieuw opgepakt, nadat de politie uit gesprekken met haar medewerkers concludeerde dat ze nog steeds arbeiders uitbuitte.

In september werd haar bedrijf geveild voor 1,64 miljoen euro. De overheid had het geld nodig om boetes van J. die de Arbeidsinspectie had opgelegd te betalen.