VVD wil migratiebeleid aanscherpen

Harry

De VVD wil het migratiebeleid aanpakken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De liberalen willen dat Nederland de gezamenlijke Europese regels over bijvoorbeeld gezinshereniging loslaat. Net als in Denemarken moet worden ingezet op een eigen, strenge koers. "We hebben liever een sterk Nederlands beleid dan een slap Europees beleid", zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff in de krant.

Pogingen van de huidige minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) om de Europese regels aan te scherpen mislukten eerder. Eurocommissaris Cecilia Malmström weigerde de bestaande regels aan te passen. Voor een aanpassing is een verdragswijziging nodig en moeten alle lidstaten instemmen. De huidige Europese afspraken over asiel en immigratie stammen uit 1995.

In het verkiezingsprogramma 'Niet doorschuiven, maar aanpakken' is verder de economische crisis een belangrijk thema. De VVD wil dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. Het programma wordt vrijdag gepresenteerd.