Q-koortsslachtoffers eisen schadevergoeding

Redactie

Slachtoffers van de Q-koorts dienen een schadeclaim in tegen de staat. Inmiddels hebben zich vierhonderd slachtoffers gemeld die willen deelnemen aan de zaak. Dat heeft advocaat van de Stichting Q-koortsclaim Luc Rohof woensdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. Vooralsnog was alleen tegen geitenhouders een claim ingediend.

Het televisieprogramma meldde woensdagavond op basis van eigen onderzoek dat het kabinet de Tweede Kamer misleidt over de aanpak van de Q-koorts. Het kabinet zou conclusies van onderzoeken naar de Q-koorts verdraaien en selectief informatie aan de Kamer geven.

Zo zouden testresultaten destijds hebben uitgewezen dat honderd van de driehonderd onderzochte bedrijven besmet waren. Het kabinet stelt dat al begin 2009 verschillende partijen, waaronder de GGD, op de hoogte zijn gesteld van deze resultaten. Jos van de Sande van GGD Hart voor Brabant ontkent dat echter. Er zou slechts terloops over het onderzoek zijn gesproken, maar dat dertig procent van de bedrijven besmet was, zou niet aan de orde zijn gekomen.

Ook in het verslag van die bijeenkomst wordt noch over honderd besmette bedrijven noch over een besmettingspercentage van dertig procent gesproken. De private Gezondheidsdienst voor Dieren en het ministerie van Landbouw zouden een halfjaar hebben verzwegen dat er honderd besmette bedrijven bekend waren.

Het kabinet liet Pricewaterhousecoopers (PWC) daarnaast onderzoek doen naar een uitzending van Nieuwsuur in juni over de Q-koorts. In die uitzending werd gesteld dat het ministerie van Landbouw al in 2008 wist dat er honderd geitenstallen besmet waren met Q-koorts. Het ministerie deed niets met die informatie en informeerde de minister pas een halfjaar later.

Het kabinet stelt op basis van het PWC-onderzoek echter dat er niets vreemds is gebeurd en er in de uitzending nauwelijks nieuwe zaken aan het licht zijn gebracht. In het onderzoek van PWC staat echter dat in het rapport van de commissie-Van Dijk, die de aanpak van de ziekte evalueerde, niet wordt gesproken over de informatievoorziening aan de toenmalig minister en over het uitgevoerde onderzoek naar het voorkomen van Q-koorts op geitenbedrijven. Deze laatste conclusie haalde de kabinetsbrief niet.

Het kabinet liet vorige week weten tien miljoen euro ter beschikking te stellen voor Q-koortspatiënten. Het geld gaat naar een onafhankelijke stichting die de patiënten moet ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Het kabinet is echter niet van plan excuses aan te bieden aan de slachtoffers. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vindt dat sorry zeggen meer iets is voor in de 'relationele sfeer'.

Rohof gaf woensdagavond in de uitzending aan te denken dat de overheid gemaakte fouten niet wil erkennen, uit vrees dat dit ervoor zorgt dat de staat dieper in de buidel moet tasten. "Ze zijn in alles bezig met zich voorbereiden op de zaak. De overheid duikt weg. We moeten nu actie ondernemen."