'Consoles zijn als dinosaurussen: gedoemd om uit te sterven'

Maite (Isai)

Volgens de baas van de ontwikkelstudio Kwalee en mede-oprichter van Codemasters, David Darling, zouden de consoles binnenkort wel eens 'uitgestorven' kunnen zijn. In zijn blog zegt Darling dat Sony en Microsoft nu nog te veel afhankelijk zijn van retailers die de prijs voor hun games bepalen.

"De toekomstige consoles, de Xbox 720 en PlayStation 4, zullen alleen digitale games moeten bieden, als Sony en Microsoft ooit los willen breken van de retailers die de prijs van een game bepalen." Volgens Darling kunnen de bedrijven op deze manier nooit concurreren met digitale distributiekanalen zoals die van Apple of Google, omdat de retailers niet (kunnen) toestaan dat ze hun games digitaal goedkoper aanbieden dan dat ze in de winkel verkocht worden.

"Via het internet kunnen wij, als ontwikkelaars, sneller en efficiënter onze gebruikers bereiken en veel gebruikers zijn blij met die verandering. Vooral 'mobile gaming' is een geweldige kans voor nieuwe indie-ontwikkelaars. Dat is de reden dat ik mijn nieuwe studio, Kwalee, heb opgericht."

David Darling vervolgt zijn blog door te zeggen dat de consoles 'net als dinosaurussen zijn'. "Ze zijn als een uitstervend ras omdat hun natuurlijke (verkoop)habitat begint te veranderen. Deze antieke beesten moeten zich nu zien aan te passen aan een nieuwe omgeving, waar kanalen als Steam, Facebook en de App Store van Apple innovatief zijn. Mensen spelen nu al meer games via digitale download dan fysieke games." Als voorbeeld noemt hij Angry Birds, de game die in totaal al meer dan 1 miljard keer gedownload is.

Naast de geringere kosten - zowel voor de consument als voor de ontwikkelaars - noemt Darling het digitale platform (en met name de mobile games) innovatiever en creatiever dan games voor de 'antieke consoles'. "Zoals je zou verwachten, ben ik van plan om Kwalee te richten op het ontwikkelen van innovatieve en creatieve games. De games die we in ontwikkeling hebben, zouden gewoon niet werken op de huidige consolemarkt. Ze zijn gemaakt om het meeste te halen uit de huidige technologie en sociale platforms - we zijn van plan om de lat nog hoger te leggen."