'Overheid wordt kleiner'

Redactie

De overheid wordt kleiner. Ook is de externe inhuur de afgelopen jaren sterk afgenomen, blijkt uit cijfers over werken in de publieke sector, die minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Reden voor de krimp zijn de toenemende vergrijzing, de economische crisis en de bezuinigingen.

Bij de overheid werken bijna een miljoen mensen, verdeeld over 2360 overheidsorganisaties zoals het leger, de politie, basisscholen en gemeenten. Daarmee werkt bijna twaalf procent van de Nederlandse beroepsbevolking voor de overheid. In vergelijking met andere landen is de overheid in Nederland 'relatief klein'. Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld een grotere overheid; de Duitse overheid is weer kleiner.

De kosten van de overheid zijn in vergelijking met andere landen niettemin sterk gestegen. Dat wordt vooral veroorzaakt door de zorg, die steeds duurder wordt. Uit de cijfers blijkt verder dat de loonontwikkeling bij de overheid achterloopt bij het bedrijfsleven. Dat is veroorzaakt door de invoering van de zogeheten nullijn.

Tegelijkertijd is de uitstroom van jonge werknemers door deze bezuinigingen sterk toegenomen en gaan ook fors minder jongeren aan de slag bij een overheidsorganisatie. Hierdoor dreigt de overheid te vergrijzen.

Volgens Spies staat de overheid als werkgever hiermee voor 'forse uitdagingen' en het is zaak om goede werknemers te blijven aantrekken. Ook is zij bezorgd over de stijgende pensioenspremies die een steeds groter deel van de loonkosten uitmaken. Zonder hervormingen zullen deze kosten verder blijven stijgen, aldus de bewindsvrouw.