Asbest vertraagt sloop theater Helmond

Redactie

Het afgebrande theater 't Speelhuis in Helmond wordt pas na de zomer gesloopt. De asbestsanering neemt erg veel tijd in beslag, laat de gemeente woensdag weten.

Het monumentale theater van de hand van architect Piet Blom, dat in 1977 werd geopend, raakte eind december zwaar beschadigd bij de brand. Ook enkele kubuswoningen liepen forse schade op.

Het gebouw wordt tot aan het beganegrondniveau verwijderd. Verzekeringsexperts kijken daarna of de vloer ook moet worden verwijderd. De fundering en de heipalen blijven voorlopig zitten totdat meer duidelijkheid is over het nieuwe theater en de bestemming van de ondergrond van 't Speelhuis.

Het gaat nog een tijd duren voordat duidelijk is hoe en waarmee het Speelhuisterrein wordt bebouwd. Het gemeentebestuur vindt dat de plek in de tussentijd op een 'fatsoenlijke' wijze moet worden heringericht. Hierover is overlegd met onder anderen de zoon van architect Blom. Tijdens het zomerreces wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

De gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd een tijdelijk theater in te richten in de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming aan de Wilhelminalaan. Deze kerk wordt verbouwd tot theater, waar vanaf begin 2013 voorstellingen worden gegeven. De gemeente huurt de kerk voor vijf jaar van het bisdom. Er wordt geen huur betaald, maar de gemeente betaalt wel de renovaties aan het dak, middenschip en de zijbeuken. Naar een definitieve locatie voor een nieuw theater in Helmond wordt nog gezocht.