Tweede Kamer komt nertsenfokkers tegemoet

Redactie

Nertsenfokkers kunnen een aantal maatregelen tegemoetzien die de gevolgen van het verbod op de nertsenfokkerij moeten verzachten. Dat bleek maandag tijdens een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om een tegemoetkoming in de sloopkosten. Door het verbod worden de gebouwen waarin de dieren worden gehouden namelijk overbodig. Ook gaat het om fiscale voorzieningen en maatregelen voor de pensioenen van de pelsdierhouders.

De Tweede Kamer stemde 2009 al in met het verbod op het houden van pelsdieren. In de Eerste Kamer stuitte de wet echter op verzet. Op de senatoren tegemoet te komen, kwamen de indieners van de wet - de PvdA en SP - tot tweemaal toe met aanpassingen, die eerst in de Tweede Kamer moeten worden besproken.

De Tweede Kamer stemde al in met een verlening van de invoeringstermijn. Aanvankelijk zou het verbod in 2018 van kracht worden. Dat wordt nu 2024. Een meerderheid steunt ook de aanvullende maatregelen, bleek maandag. Behalve PvdA en SP gaat het om PVV, GroenLinks, D66 en de Partij voor de dieren.

De regeringspartijen CDA en VVD en de SGP zijn nog steeds tegen. Zij snappen niet dat een gezonde bedrijfstak de 'nek wordt omgedraaid', verwoordde Janneke Snijder (VVD) het. De fracties wezen erop dat de dieren in buitenlandse fokkerijen een stuk slechter af zijn dan in Nederland. Ook de ChristenUnie was kritisch.

Het verbod kan in de Eerste Kamer nu waarschijnlijk wel op een meerderheid rekenen, omdat de samenstelling van de senaat inmiddels is gewijzigd. Sinds de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar hebben de partijen die voor een verbod zijn een meerderheid in de Eerste Kamer.