Vijf partijen houden congres

Harry

Vijf partijen houden zaterdag hun verkiezingscongres. Voor leden van de PvdA, CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie betekent dit de laatste kans om via vele honderden amendementen invloed uit te oefenen op het verkiezingsprogramma van hun partij, voor ambitieuze kandidaten de laatste kans om te stijgen op de lijst.

De spannendste strijd om de lijst barst los bij GroenLinks, dat in Vredenburg Leidsche Rijn congresseert. Jolande Sap is na een tumultueuze strijd om het lijsttrekkerschap de onbetwiste nummer een, maar achter haar staan vele kandidaten die hoger willen staan dan de plek die zij van de kandidatencommissie toebedeeld hebben gekregen. De enige die tevreden is met zijn plek is Tofik Dibi, die na het verloren lijsttrekkersreferendum op eigen verzoek op plaats tien is gezet.

Het CDA is in Maarssen bijeen voor een tweedaags verkiezingscongres, dat vrijdag al begon. Onder anderen zittend Kamerlid Pieter Omtzigt hoopt nog hoger op de lijst te komen. De pensioenwoordvoerder staat nu nog op een onverkiesbare plek, maar verschillende afdelingen voeren actie voor hem hoog op de lijst te krijgen.

In het definitieve verkiezingsprogramma van de christendemocraten wordt waarschijnlijk afstand genomen van de in het Kunduz-akkoord overeengekomen forenzentaks. Er ligt een resolutie van het partijbestuur voor om de onbelaste reiskostenvergoeding niet af te schaffen, maar te versoberen van negentien naar dertien cent per kilometer.

Bij het PvdA-congres in de Central Studio's in Utrecht worden bijna duizend moties in stemming gebracht. De vaststelling van de kandidatenlijst kan ook nog voor de nodige reuring zorgen. Zo willen laaggeplaatste Kamerleden Sjoera Dikkers, Tjeerd van Dekken en Khadija Arib hoger op de lijst. Gezien recente peilingen kan het voor kandidaten rond nummer twintig, zoals Jeroen Recourt, Jacques Monasch en oud-Kamerlid Mei Li Vos ook spannend worden of ze buiten de boot vallen na de verkiezingen.

Bij de ChristenUnie, die congresseert in Amersfoort, valt minder spektakel te verwachten. Of het moet komen van Elbert Smelt en Mirande de Vlieger, die samen met gospelkoor Forever Worship en kinderkoor De Bromvlieg de campagnesong Voor de Verandering lanceren.

Bij het congres van de SP in Den Bosch is geen gesteggel over de kandidatenlijst te verwachten. Wel is de speech van Emile Roemer interessant. VVD-leider Mark Rutte schilderde Roemer afgelopen zaterdag tijdens het congres van de liberalen af als een potverteerder. Verwacht wordt dat Roemer zaterdag stevig van zich af zal bijten.

Ook de politieke jongerenbeweging G500 zal zaterdag van zich laten horen. De club onder aanvoering van Sywert van Lienden roerde zich vorige week ook al tijdens het VVD-congres met een motie om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Zaterdag is de G500 present bij zowel het congres van de PvdA als dat van het CDA.

De G500 werd dit voorjaar opgericht en heeft inmiddels zo'n duizend leden. Zij zijn allemaal lid geworden van VVD, PvdA en CDA en proberen deze drie middenpartijen van binnenuit te veranderen. Ze trachten het verkiezingsprogramma te beïnvloeden en met hun massale aanwezigheid op congressen moties en amendementen aangenomen te krijgen.