Vettel uitgevallen door oververhitte alternator

Peterselieman

Sebastian Vettel en Romain Grosjean zijn in de Grand Prix van Europa uitgevallen door een oververhitte alternator, zo heeft Renault bevestigd. De motorenfabrikant kon nog niet aangeven hoe het probleem heeft kunnen ontstaan.

Vettel leidde de race in Valencia tot de safety car naar buiten kwam. Vlak na de herstart gaf zijn Red Bull de geest. Volgens Renault was het probleem al voor de safety car ontstaan. Niet veel later moest Grosjean zijn Lotus aan de kant parkeren met hetzelfde probleem als de Duitser. De Fransman reed op dat moment in zijn Renault aangedreven bolide op plaats twee.

Managing director van Renault, Rob White, vertelt over het probleem dat beide coureur trof. "Bij zowel Vettel als Grosjean kende de alternator, die mechanische energie omzet naar elektrische energie om de motor en andere systemen aan te sturen, een probleem. In beide gevallen zorgde het probleem met de alternator ervoor dat de stroomaanvoer werd afgesneden. Hierdoor stopte de motor abrupt en strandden beide auto's op de baan."

"Het lijkt erop dat beide alternatoren oververhit zijn geraakt. We hebben de onderdelen uitvoerig nagekeken en het lijkt erop dat er geen duidelijke redenen zijn geweest voor het probleem. We zullen dus nog meer tests moeten uitvoeren om de precieze omstandigheden na te bootsen en onze resultaten nogmaals nalopen."

Renault neemt maatregelen om te voorkomen dat het probleem zich zal herhalen. Alle teams die met Franse krachtbronnen zijn uitgerust krijgen voor de komende race in Groot-Brittannië alternators uit een andere batch of licht aangepaste modellen. Verder zal met de leverancier van het onderdeel verder gezocht worden naar de precieze oorzaak van de oververhitting.