Advocaat Holleeder: OM plukt verkeerde

Redactie

De ruim zeventien miljoen euro die het OM van Willem Holleeder wil zien, moet justitie bij iemand anders halen. Dat zegt Holleeders advocaat Stijn Franken vrijdag. Volgens hem is het geld van de afpersing van Willem Endstra nooit bij zijn cliënt op de rekening terechtgekomen, maar op die van vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg.

Franken vindt dat alleen Paarlberg, die eerder werd veroordeeld voor witwassen, de zeventien miljoen euro moet terugbetalen. Volgens de advocaat is het nooit bewezen dat Holleeder iets van het geld heeft ontvangen van de vastgoedhandelaar.

Het OM vordert het bedrag van zowel Paarlberg als Holleeder, omdat volgens justitie beiden voordeel hebben gehad aan de afgeperste zeventien miljoen euro. De zaak tegen Paarlberg staat voor een later moment gepland.

De rechtbank in Haarlem doet 13 juli uitspraak over de miljoenen van Holleeder. "Mocht de rechtbank dan beslissen dat mijn cliënt die zeventien miljoen euro moet betalen, dan zijn er nog voldoende stappen mogelijk om ons gelijk te halen", laat Franken vrijdag weten.

Willem Holleeder is veroordeeld wegens afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Hij moest negen jaar de cel in, maar werd na het uitzitten van twee derde van zijn straf in januari op vrije voeten gesteld. Holleeder was vrijdag niet aanwezig in de rechtbank in Haarlem.