Rutte bij herdenking slavernijverleden

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) houdt zondagmiddag een toespraak bij de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. Hij doet dat bij het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Ook burgemeester Eberhard van der Laan houdt een toespraak.

De herdenking wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee). Dat gebeurt dit jaar voor de elfde keer.

De herdenking gaat om 13.00 uur van start, waarna wintideskundige Marianne Markelo een traditioneel plengoffer brengt. Na de toespraken, kransleggingen en een muzikaal optreden sluit Joan Ferrier, voorzitter van Stichting Slavernijherdenking 2013, de plechtigheid af. Daarna wordt het Keti Koti Festival afgetrapt, dat kraampjes, eten en optredens biedt. Keti koti is een Surinaams begrip dat duidt op verbroken ketenen.

De slavernij werd op 1 juli 1863 afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan ruim tweehonderd jaar slavernij in die gebieden.

Het Ninsee maakte eerder deze maand bekend dat het op 1 augustus zijn deuren sluit. De organisatie krijgt geen rijkssubsidie meer en kan zonder dat geld niet voortbestaan. De herdenking van het slavernijverleden wordt wel voortgezet.