Duitsland streeft naar begrotingsevenwicht in 2016

Redactie

Het Duitse begrotingstekort moet in 2016 op nul procent uitkomen. Voor komend jaar heeft de Duitse regering zich voorgenomen al flink minder te lenen, blijkt uit de woensdag door de regering goedgekeurde begroting.

De plannen werden gepresenteerd door minister van financiën Wolfgang Schäuble. Duitsland moet volgend jaar 18,8 miljard euro lenen om de begroting op orde te krijgen. Dit jaar had Duitsland hier nog 32,1 miljard euro voor nodig.

In maart ging de Duitse regering er nog van uit volgend jaar op een tekort van 19,6 miljard euro uit te komen, en in 2016 op 1,1 miljard. Duitsland heeft het begrotingstekort weten terug te brengen doordat de economie groeide, er meer belastinginkomsten waren en een lage rente op staatsobligaties betaalde.

Van het tekort van ruim achttien miljard volgend jaar wordt ongeveer negen miljard veroorzaakt door het bedrag dat Duitsland moet storten in de Europese noodfondsen. Voor dit jaar heeft Duitsland hier ongeveer tien miljard euro voor gereserveerd.

Alle landen binnen de Europese Monetaire Unie streven in principe naar een begrotingsevenwicht. In Nederland wordt gestreefd naar een evenwicht in 2017. Het Centraal Planbureau becijferde eerder deze maand dat het begrotingstekort dat jaar met de huidige plannen op 2,6 procent uitkomt.