Wozniak en Dotcom halen uit naar VS

Redactie

Een van de oprichters van computerbedrijf Apple, Steve Wozniak, meent dat de rechtszaak die in de Verenigde Staten is aangespannen tegen Kim Dotcom, de drijvende kracht achter Megaupload.com, 'gekunsteld' is. Bovendien is de zaak volgens Wozniak een bedreiging voor de innovatie op internet.

Wozniak en Dotcom leverden woensdag felle kritiek op de rechtszaak. Dotcom wordt er door de Amerikaanse federale autoriteiten van beschuldigd op grote schaal piraterij op internet te hebben gefaciliteerd. Hij is bovendien beschuldigd van afpersing en witwassen. Dotcom verblijft op dit moment in Nieuw-Zeeland en probeert uitlevering aan de VS te voorkomen.

Wozniak bracht vorige maand een bezoek aan Nieuw-Zeeland voor een toespraak. Hij kreeg toen te horen dat Dotcom niet aanwezig kon zijn, omdat hij onder huisarrest is geplaatst. Daarop bracht Wozniak een bezoek aan Dotcom en sindsdien onderhouden de twee via e-mail contact.

"Het is eigenlijk gewoon idioot wat ze hem hebben aangedaan", aldus Wozniak in een telefonisch interview met persbureau Associated Press. "Enorm veel kiwi's (inwoners van Nieuw-Zeeland, red.) steunen hem. De Amerikaanse regering begeeft zich op glad ijs."

Volgens Wozniak moet Megaupload worden vergeleken met een snelweg en diegenen die illegaal materiaal delen met automobilisten die te hard rijden. "Je sluit ook niet een hele weg af, omdat iemand te snel rijdt", aldus Wozniak.

De Amerikaanse autoriteiten stellen in hun aanklacht dat Dotcom en Megaupload bewust pogingen om illegale bestanden te verwijderen hebben gedwarsboomd. Dotcom en een aantal anderen zouden met advertenties op de site en betalingen voor downloads zo'n honderdveertig miljoen euro hebben opgestreken.

Dotcom schrijft in een e-mail aan AP dat de aanklachten verzonnen zijn. "Hoe meer mensen over de zaak te weten komen, hoe meer ze zich realiseren dat dit soort onenigheid over auteursrechten tussen Hollywood en (aanbieders van, red.) nieuwe technologie voor opslag in de cloud een politiek debat is, niet iets dat thuishoort in de rechtszaal. En zeker niet iets dat het intrappen van mijn deur rechtvaardigt."

Dotcom schreef tevens dat Megaupload juist hulde toegezwaaid kreeg voor de wijze waarop het omging met illegale bestanden. Hij erkende echter dat het mogelijk was dat er op Megaupload illegale bestanden stonden. "Wat mensen uploaden en downloaden naar hun eigen opslaggedeelte bepalen ze zelf. Het legale mp3-bestand van de een, is mogelijk een illegaal mp3-bestand voor de ander", zei Dotcom.

Wozniak zei van mening te zijn dat mensen moeten betalen voor content, maar hij zei tevens dat het internet open moet blijven om zo innovatie aan te moedigen. Pogingen om sites zoals Megaupload uit de lucht te halen zijn volgens Wozniak zinloos. "Als er een grote stoomwals aan komt rijden, dan moet je niet proberen die te stoppen, dan moet je die uit de weg gaan."