Leger moet cyberaanval kunnen uitvoeren

Redactie

De Nederlandse krijgsmacht moet leren digitale aanvallen uit te voeren. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag gezegd. Hillen presenteerde in Breda de 'cyberstrategie' van Defensie.

Defensie gaat meer aandacht besteden aan digitale oorlogsvoering, kondigde Hillen aan. Een digitale aanval kan de samenleving 'op tal van manieren ontregelen', bijvoorbeeld doordat het banksysteem uitvalt. "Tegen deze dreiging moet onze samenleving zich wapenen."

Digitale zelfverdediging krijgt volgens de plannen meer aandacht. Daarbij gaat het om het beschermen van netwerken, het analyseren van dataverkeer, het herkennen van digitale aanvallen en het afslaan daarvan.

Het leger gaat echter ook 'offensieve operationele capaciteiten' ontwikkelen. "Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein", zei Hillen.

Hoe deze digitale wapens eruitzien, is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor digitale oorlogsvoering in het algemeen. Voor het leger is het onbekend terrein: zo is er geen fysiek geweld en geen afgebakend oorlogsgebied. Ook is de tegenstander niet per se bekend. "We kunnen het ons echter niet veroorloven lijdzaam af te wachten en maar te zien wat anderen bedenken", zei Hillen.