Amsterdam overweegt bodyscanners op straat

Harry

De gemeente Amsterdam bekijkt de mogelijkheid om bodyscanners met röntgenstraling in te zetten op straat. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) geeft donderdag in de gemeenteraad uitleg over het onderzoek van de Amsterdamse politie naar de mogelijkheden tot het inzetten van zogeheten 'scanpalen' als aanvulling op het preventief fouilleren.

De Amsterdamse D66-fractie wil dat de gemeente direct stopt met het onderzoek. D66 vindt de aantasting van de privacy te groot. De partij vindt preventief fouilleren al een zwaar middel en noemt de bodyscanner die met straling door kleding heen kan kijken 'echt een aantal stappen te ver'. "De politie hoeft niet alles van de Amsterdammer te weten", reageert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte woensdag.

Volgens de burgemeester maakt het onderzoek naar de 'naaktscans' deel uit van een bredere, landelijke discussie over de inzet van wapencontroles. "In Amsterdam willen we voorkomen dat onschuldige mensen worden gefouilleerd en tegelijkertijd de pakkans vergroten van mensen die wel wapens bij zich dragen. Daar zouden deze technologische middelen aan kunnen bijdragen", aldus een woordvoerder van Van der Laan. Ook de inzet van 'handdetectoren', zoals in de beveiliging gebruikt worden, behoort tot de mogelijkheden.

De Erasmus Universiteit en de TU Delft zijn door het politiekorps Rotterdam-Rijnmond en het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2010 gevraagd de juridische en technische haalbaarheid van de bodyscans te onderzoeken.

Op luchthaven Schiphol wordt sinds 2007 gebruik gemaakt van een scan waarbij zonder fouilleren gezien kan worden of een persoon bijvoorbeeld wapens, drugs of diamanten bij zich heeft. De scan maakt met de weerkaatsing van golven op de huid een beeld van de contouren van het lichaam.