Theaterinstituut overweegt gang naar rechter

Redactie

Het Theater Instituut Nederland (TIN) overweegt juridische stappen tegen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het sectorinstituut wil afdwingen dat het zijn eigen vermogen van vier miljoen euro mag gebruiken om de theatercollectie veilig te stellen.

Het instituut wil het geld dat met de verkoop in 2008 van TIN-panden aan de Herengracht in Amsterdam is vrijgekomen, gebruiken voor de toekomst. De organisatie krijgt vanaf volgend jaar geen rijkssubsidie meer en wil de collectie onderbrengen bij de Universiteit van Amsterdam (UvA)

Het ministerie van OCW blokkeert volgens het instituut de mogelijkheid om het eigen vermogen in te zetten. "Terwijl juist met de inzet van dit geld de collectie kan blijven bestaan, zonder dat het de overheid extra geld kost", schrijft het TIN woensdag. Met het geld van de verkoop zou het instituut de verhuizing en vier jaar onderdak bij de UvA kunnen betalen, zegt een woordvoerder.

Zonder de vrijgekomen miljoenen 'staat de theatergeschiedenis van Nederland straks bij het grof vuil', aldus het TIN. Het instituut heeft een brandbrief geschreven aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) om het geld 'per direct' vrij te geven.

Het TIN wil dat het ministerie de gesprekken over het zogeheten bestemmingsfonds en de borging van de collectie binnen een week hervat. Gebeurt dat niet, dan stapt het instituut naar de rechter, waarmee een eerder gestarte juridische procedure weer wordt voortgezet.


Theaterinstituut overweegt gang naar rechter (Foto: Novum)