Amerikaanse ban op verkoop Samsung-tablet

Redactie

Een van de tabletcomputers van Samsung, de Galaxy Tab 10.1, mag voorlopig niet meer verkocht worden in de Verenigde Staten. Naar het oordeel van een Amerikaanse rechter lijkt het ontwerp van de Zuid-Koreanen te veel op de iPad van Apple en is een verkoopverbod daarom gerechtvaardigd.

Het verbod is een tussenstap in de rechtszaak tussen Apple en Samsung in de Verenigde Staten. De rechters moeten zich nog definitief buigen over de claim dat Samsung het ontwerp van de iPad illegaal heeft gekopieerd.

Volgens de rechter heeft Apple 'een sterke zaak'. "Alhoewel Samsung het recht heeft om te concurreren, is het bedrijf niet gerechtigd om dat op een oneerlijke manier te doen door de markt te overspoelen met inbreukmakende producten", schreef Lucy Koh in haar besluit.

Apple zou volgens Koh ernstige hinder ondervinden als de Galaxy in de winkels zou mogen blijven liggen. Het Amerikaanse bedrijf heeft wel een borgstelling van 2,6 miljoen dollar (2,1 miljoen euro) moeten betalen mocht het oordeel uiteindelijk toch in het voordeel van Samsung uitvallen.

Samsung reageerde teleurgesteld op het verkoopverbod. "We denken echter niet dat het besluit een significant invloed zal hebben op ons bedrijf, omdat we over veel meer Galaxy-types beschikken." Naast de 10.1-inchversie voert Samsung ook kleinere modellen.

De twee fabrikanten zijn in tien landen verwikkeld in juridische gevechten. Apple beschuldigt de Zuid-Koreaanse technologiefabrikant ervan de ontwerpen van de iPad en de iPhone te hebben gekopieerd. Samsung zegt dat Apple 'gratis meelift' op de 3G-technologie. Recent werd Apple in Nederland veroordeeld tot het betalen voor gebruik van de 3G-patenten van Samsung.


Amerikaanse ban op verkoop Samsung-tablet (Foto: Novum)