[EK] Smith als beste naar finale kogelstoten

Boris (borisz)

Voor Rutger Smith was het woensdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki al bij zijn eerste poging raak. De Groninger stootte in de kwalificaties meteen over de vereiste afstand van 20,30 meter om de finale te halen. Smith kwam tot een afstand van 20,55. Hij was daarmee ook de beste van alle deelnemers. De Duitser David Storl noteerde met 20,30 de tweede afstand.

"Dit is niet verkeerd. Het was heel solide", reageerde de krachtatleet tevreden. "Maar ik voelde me de laatste week ook al erg goed." Smith moest al om 7.00 uur opstaan, omdat de wedstrijd al om 9.45 uur begon. "Ik hoop niet dat ik vrijdag in de eerste groep bij de kwalificatie discuswerpen zit, want die begint al om 9.00 uur", zei de man die in 2005 nog zilver veroverde bij de WK. Diezelfde dag is 's avonds de finale kogelstoten. "Een druk programma."

Smith moest wegens klachten aan de bovenbenen de NK van twee weken geleden aan zich voorbij laten gaan. "Het gaat nu goed. Ik voel steeds minder pijntjes. Dat is ook met het oog op de Olympische Spelen heel gunstig."Smith doet in Londen ook mee aan kogelstoten en discuswerpen.