Fonds voor sloop leegstaande kantoren

Harry

Om de leegstand van kantoorpanden tegen te gaan komt er een fonds waaruit de sloop van die panden wordt gefinancierd. Dat plan is een onderdeel van het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren dat woensdag wordt gesloten tussen demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) en kantooreigenaren.

Volgens Spies moet het 'kantorenfonds' niet door de overheid worden gevuld, maar met private middelen worden opgezet. Tijdens een debat in de Tweede Kamer wilde zij dinsdag nog niets kwijt over het fonds en de inhoud van het convenant.

Verschillende partijen uitten tijdens het debat hun zorgen over de leegstand van 'zeven miljoen vierkante meter kantoorpand'. Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vormt die leegstand een gevaar voor de economie, omdat er een 'vastgoedbubble' kan ontstaan als eigenaren besluiten hun handen van lege kantoren af te halen.

In het debat werd ook het kraken van al dan niet-leegstaande gebouwen aan de kaak gesteld. Betty de Boer (VVD) kondigde eerder aan dat zij actie wil ondernemen om krakers al tijdens de bezwaarprocedure tegen hun verwijdering uit te kunnen zetten. Volgens Spies heeft de Hoge Raad zich daarover uitgesproken en kunnen de kraakpanden niet tijdens de acht weken dat een kort geding duurt worden geruimd. De Boer zei daarop verder te blijven zoeken naar mogelijkheden om haar plan te laten slagen.